O inițiativă BoardGames BLOG

 

Calendarul proiectului “Jocul Anului in Romania”

31 martie – Publicare liste categorii pe site-ul www.jocul-anului.ro

1 – 30 aprilie – nominalizarile publicului, prin comentarii pe site-ul www.jocul-anului.ro

1 mai – publicarea tuturor comentariilor pe site-ul www.jocul-anului.ro si centralizarea nominalizarilor; anuntarea primelor 3 finaliste pentru fiecare categorie in parte

1 – 7 mai – decizia juriului – alegerea urmatoarelor 3 finaliste pentru fiecare categorie in parte

8 mai – afisarea celor 6 finaliste/categorie pe site-ul www.jocul-anului.ro

8 mai – 30 iunie – notarea celor 6 jocuri/categorie, desemnarea jocului castigator pentru fiecare categorie

1 iulie – afisarea jocurilor castigatoare pe site-ul www.jocul-anului.ro

 

Premiile

Premiile “Jocul Anului in Romania” sunt acordate pentru 2 categorii de jocuri, diferentierea fiind facuta in functie de “greutatea” acestora.

Prin “greutate” se intelege complexitatea regulamentului, multitudinea de decizii strategice ce se vor lua de catre jucatori pe parcurs si curba de invatare a regulilor si subtilitatilor. Aceasta greutate va fi data de indicatorul Game Weight folosit de cel mai cunoscut site de profil din lume – BoardGameGeek. Pe langa Game Weight, vom tine cont si de numarul de note (User Ratings) si de media notelor acordate de utilizatori (Average User Rating Range) existente la data publicarii listelor, respectiv 31 martie.

Jocurile ce se vor avea in vedere trebuie sa fi fost publicate in anul anterior (1 ianuarie– 31 decembrie din anul anterior).

Tinand cont de indicatorii de mai sus, cele doua categorii sunt:

Jocul Anului in Romania – Incepatori;

Jocul Anului in Romania – Avansati.

Jocurile eligibile la premiul Jocul Anului in Romania – Incepatori sunt jocurile aparute in perioada 1 ianuarie– 31 decembrie din anul anterior, au Game Weight mai mic sau egal cu 2.3, au cel putin 50 de note acordate si o medie a acestora de cel putin 6.5.

Jocurile eligibile la premiul Jocul Anului in Romania – Avansati sunt jocurile aparute in perioada 1 ianuarie– 31 decembrie din anul anterior, au Game Weight peste 2.3, au cel putin 50 de note acordate si o medie a acestora de cel putin 6.5.

Inainte de inceperea nominalizarilor se vor publica 2 liste cu jocuri eligibile pentru cele 2 categorii.

UPDATE: Incepand cu editia a VI-a, mentiunea Cel mai bun joc in limba romana nu se va mai acorda.

Pe langa cele 2 premii, va exista si o mentiune din parte juriuluiCel mai bun joc in limba romana. Jocurile eligibile pentru aceasta mentiune sunt cele lansate in perioada 1 ianuarie– 31 decembrie din anul anterior si au au regulament tiparit in limba romana si componente cu text in limba romana (acolo unde este cazul).

 

Juriul

Ca urmare a feedback-ului primit dupa prima editie, incepand din al doilea an al proiectului Jocul Anului in Romania, alegerea jocurilor castigatoare se va face pe baza de juriu. Juriul este format din jucatori experimentati ce s-au implicat activ in dezvoltarea comunitatii board games din Romania. Acestia sunt:

Costin Manolescu a.k.a. Costy (www.boardgames-blog.ro);
Mihai Ungureanu a.k.a. Omucu (www.boardgamers.ro);
Lucian Pleianu a.k.a. Chuckila (www.forumboardgames.ro);
Victor Roman a.k.a. VickdaReaper (www.forumboardgames.ro);
Cristian Frunza a.k.a. Cristianf;
Andrei Popescu a.k.a. Scarface;
Bogdan Mateescu;
Daniel Tivadar.

 

Nominalizarile

Nominalizarile vor fi facute de publicul pasionat de jocuri de societate (inclusiv membrii juriului), prin comentarii pe site-ul www.jocul-anului.ro. Daca aveti nelamuriri, intrati in legatura cu noi folosind sectiunea de Contact.

Fiecare persoana va avea voie sa faca maxim 5 nominalizari pentru fiecare categorie in parte. In cazul in care (din greseala sau nu) au fost nominalizate mai mult de 5 titluri, se vor lua in considerare doar primele 5, in ordinea mentionarii lor. Se accepta un singur comentariu din partea fiecarei persoane, comentariile multiple nu vor fi luate in considerare.

Comentariile nu vor fi publicate imediat, ci dupa incheierea perioadei de nominalizari. Listele cu jocurile din care se pot face nominalizarile vor fi puse la dispozitie pe site-ul www.jocul-anului.ro, sub forma de fisier pdf.Validarea jocurilor propuse se va face pe baza celor 2 liste publicate pe site-ul www.jocul-anului.ro.

Rugam persoanele care trimit nominalizari pentru Jocul Anului in Romania sa formuleze comentariul sub forma:

Jocul Anului in Romania – Incepatori

1. Joc1
2. Joc2
3. Joc3
4. Joc4
5. Joc5

Jocul Anului in Romania – Avansati

1. Joc1
2. Joc2
3. Joc3
4. Joc4
5. Joc5

 

Alegerea jocurilor finaliste si a castigatorilor

Pentru alegerea jocurilor finaliste se va folosi urmatorul sistem pentru fiecare categorie in parte:

Cele X jocuri nominalizate de public si juriu vor fi sortate dupa numarul de voturi. Primele 3 se vor califica automat in finala.

Locurile 4-10 vor intra la decizia juriului, fiind luate in calcul doar jocurile care au un numar minim de 3 voturi primite.

Fiecare persoana din juriu noteaza cele 7 jocuri dupa urmatorul sistem:

Joc 1 – 20 pct
Joc 2 – 13 pct
Joc 3 – 8 pct
Joc 4 – 5 pct
Joc 5 – 3 pct
Joc 6 – 2 pct
Joc 7 – 1 pct

Se vor insuma punctele obtinute de fiecare joc in parte si se vor sorta cele 7 jocuri intrate la decizia juriului dupa numarul de puncte acumulate. Primele 3 clasate de la decizia juriului se vor adauga la cele 3 intrate automat in finala, rezultand 6 jocuri finaliste/categorie.

Fiecare din cele 6 jocuri/categorie va fi analizat si notat de catre fiecare membru al juriului tinand cont de urmatoarele criterii:

– Mecanisme 25%
– Interactiune 10%
– Tema 20% (nu se va lua in calcul in cazul jocurilor abstracte)
– Componente 15%
– Nota personala 30%.

Notarea se va face folosind note de la 1 la 10.

Dupa notarea tuturor jocurilor de catre membrii juriului se vor stabili notele generale pentru fiecare joc in parte (ca medie aritmetica a celor 6 note obtinute de la membrii juriului). Jocul care obtine cea mai mare nota generala va fi desemnat castigator pentru categoria la care a fost propus.

 

Anuntarea castigatorilor

Anuntarea castigatorilor se va face dupa data de 1 iulie pe site-ul www.jocul-anului.ro cat si pe pagina de Facebook.

Comments are closed.